BALIKESİR
KATILIMCI DEMOKRAT MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER GRUBU
T Ü Z Ü K
“RAKİP DEĞİL MESLEKTAŞ,
REKABET DEĞİL DAYANIŞMA”
Demek için !!!
BALIKESİR KATILIMCI DEMOKRAT
MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER GRUBU
TÜZÜĞÜ
ÜNVAN
Madde 1- Grubun adı “BALIKESİR KATILIMCI DEMOKRAT MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER GRUBU” dur.Kısa olarak kullanımında KDG olarak kullanılacaktır.
TANIMLAR
Madde 2- Bu tüzükte geçen tanımlardan;
Meslek Yasası : 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası’nı,
Meslek Mensupları: 3568 sayılı Meslek yasası hükümleri uyarınca ruhsat almış meslek mensuplarını,
Grup : Balıkesir Katılımcı Demokrat Muhasebeci Mali müşavirler Grubunu,
Üye: Balıkesir Katılımcı Demokrat Muhasebeci Mali müşavirler grubu üyelerini ve onur üyelerini
Oda : Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nı,
Meclis : Grup Meclisi’ni
Danışma Meclisi : Grup Danışma Meclisi’ni,
Kurul/ Kurullar : Çalışma Kurul ve Kurulları’nı ifade eder.
Kolektif : Özel çalışma komitelerini ifade eder.
AMAÇ
Madde 3- Balıkesir Katılımcı Demokrat Muhasebeci Mali Müşavirler Grubu’nun, program hedeflerine ve ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilecek bir grup örgütlenmesinin koşullarını, kurallarını, iç işleyişinin düzenlenmesini belirlemek, üyeler ve organların görev, hak, yetki ve sorumluluklarının sınırlarını çizmektir.
İLKELER
Madde 4-
a) Tüm çalışma ve kararlarda açıklık ve katılımcılık, biçimsel olarak demokratik merkeziyetçilik esastır.
b) Üyelerin tümü seçme ve seçilme hakkına sahiptir.
c) Grup üyeleri, Grup, Oda, Türmob ve diğer meslek örgütlerinin kurullarında tüzükte yazılı sürelerde görev yapabilirler.
d) Grubun gireceği tüm seçimlerde grup adayları önseçimle belirlenir.
e) Çalışma programlarında belirtilecek özellikle yapısal hususlardan taviz verilmez.
f) Grup üyelerinin meslek odası etkinliklerinde faal üretici ve katılımcı olmaları esastır.
g) Eşitler arasında birinci yoktur.Birlikte üretmek ve yönetmek esastır.
h) Liyakat tüm seçim öncesi taramalarda temel ölçektir.
ÜYELİK
Madde 5-
a) Üyelik Koşulları : 3568 sayılı yasaya göre ruhsat almış meslek mensupları ile 3568 sayılı yasaya göre stajyer sayılanlardan BALIKESİR KATILIMCI DEMOKRAT MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER GRUBU’ nun program ve tüzüğünü benimseyenler gruba üye olabilirler.
b) Üyeliğe Başvuru, Kabul, Üye Kütüğü : Üyeliğe başvuru, üye formunun eksiksiz doldurulması ile yapılır. Üyeliğe kabulde grup üyesi olan en az bir meslek mensubunun imzalı referansı şarttır. Başvurular, Grup Yürütme Kurulun da değerlendirilir, kurulun 2/3 ünün tercihi red oyu olur ise başvuru reddedilir. Bu durumda karar defterine gerekçeli karar düşülür. Üye adayı grup danışma meclisine itiraz edebilir. Üyelik başvurusu Grup Yürütme Kurulu’nca en geç on beş gün içinde sonuçlandırılır. Üyelik başvuruları grup yürütme kurulunca değerlendirilir ve üyeliği reddedilenlere bir ay içerisinde tebliğ edilir. Üye kütüğü bilgisayar ortamında tutulur.
c) Onur Üyeliği :Meslektaşlar arasında özel saygı ve sevgi gördüğü düşünülen,başarılı şahsına münhasır meziyetleri olan,başka kurum ve kuruluşlar tarafından da nişan alan meslektaşlarımızdan Grup bünyesinde olabilecek meslektaşlarımız Grup Yürütme Kurulunun önerisi ve Grup Danışma Meclisinin en az 2/3 ünün onayı ile “Onur üyesi”olurlar.Onur üyeleri Grup Danışma meclisinin Doğal katılımcısı olurlar.
d) Üyenin Görev, Hak ve Sorumlulukları :
Tüzükte yazılı kurallara uymak koşulu ile;
1) Grup toplantılarına katılmak,
2) Grup toplantılarında ve diğer etkinliklerde, mesleki politika üretme, karar alma ve uygulama sürecine katılmak.
3) Grubun ilke, program ve kararlarını, seçim bildirgelerini, genel politikasını duyurarak, anlatarak, yayarak, grubun başarısı için çalışmak,
4) Grup organlarınca alınan kararları ve kendilerine verilen görevleri yerine getirmek,
5) Grubun katılacağı genel kurullara ilişkin önseçim ve seçimlere katılmak, grup adaylarını desteklemek, buna yönelik çalışmalara katkıda bulunmak;
6) Kişilerin, yazılı olmayan örf, adet, gelenek ve kişilik haklarına saygılı olmak,
7) Grup çalışmaları hakkında bilgi edinmek, grup organlarının faaliyetlerinin grup program ve tüzüğüne uygunluğunu değerlendirerek görüş bildirmek.
8) Grup giderlerine katılmak; üyelerin görev ve sorumluluğudur.
Üyeler eşit haklara sahiptir. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı olup, oyunu bizzat kullanır. Ancak her grup üyesi mensubu olduğu mesleki kuruluşun önseçimlerinde oy kullanabilir. Her üyenin grup ve mesleki örgütlerin organlarına aday olma hakkı vardır. Grup üyeleri seçildikleri takdirde Yönetim Kurulu başkanlığı görevini fasılalı yada fasılasız 2dönemden fazla yapamazlar ve yapmayı talep edemezler.Yine delegasyon üyeliği görevi hariç Yönetim kurulu üyelikleri (Başkanlık Hariç),Disiplin Kurulu ve Denetim kurullarında toplam 3 dönemden fazla görev yapamazlar. Gruptan, bu tüzüğün 5.maddesinin d bendinin 1. fıkrasında belirtilen şekilde gruptan ayrılıp tekrar gruba katılanlar ile yine 5. maddenin d bendinin 2. fıkrasının son cümlesinde belirtilen (özeleştiri yaparak gruba yeniden katılma) halde geri dönenler, 24 ay süre ile hiçbir organa aday olamazlar, Grup tarafından aday olarak önerilemezler.
e) Üyelikten Ayrılma, Çıkarılma, Üyeliğin Düşmesi :
1) Üyelikten Ayrılma : Her üye kendi isteğiyle gruptan ayrılma hakkına sahiptir. Bu isteğini yazılı olarak Grup Yürütme Kurulu’na bildirmesi yeterlidir, bildirimi yapan üyenin kütükten kaydı silinir.
2) Çıkarılma : Grup tüzüğünde yer alan kurallara ve çalışma programı hedeflerine aykırı hareketlerde bulunanlarla, grubun katıldığı seçimlerde grup aleyhine çalışma yapanlar, Grup tüzüğünün 13. maddesi hükümleri gereğince disiplin kurulu kararı ile üyelikten çıkarılırlar. Grup Disiplin Kurulu kararlarına itiraz Grup Meclisine yapılır. İtiraz eden üyenin durumu itirazdan sonra yapılacak ilk Grup danışma Meclisi toplantısında görüşülmek zorundadır. Çıkarılan üye ile ilgili Disiplin Kurulu kararı , Grup danışma Meclisi onayından sonra kesinleşir. Ancak üyenin Grup meclisinde itiraz ya da özeleştirisini vererek yeniden üyeliğe kabulünü isteme hakkı vardır.Bu durumda ilgili için üyelik süreci yeniden başlar.
3) Üyeliğin Düşmesi : Bir başka İl odasına kaydını aktaranların ve 3568 sayılı yasada yazılı nedenlerle meslek ruhsatı iptal edilenlerin grup üyelikleri düşer, kütükten kayıtları silinir.
ORGANLAR
Madde 6-
a) Grup Meclisi
b) Grup Danışma Meclisi
c) Grup Yürütme Kurulu
d) Grup Denetim Kurulu
e) Grup Disiplin Kurulu
f) Çalışma Kolektifleri
g) Muhasebe Meslek Örgütleri Eşgüdüm Kurulu
GRUP MECLİSİ
Madde 7-Grup kütüğüne kayıtlı tüm üyelerden oluşur, grubun en üst karar organıdır.
Meclisin görev ve yetkileri şunlardır :
a) Yürütme Kurulu Faaliyet Raporu’nu görüşüp onaylamak, (onaylamama durumunda kalan süreyi tamamlamak üzere gündeme seçim maddesi eklenir.)
b) Grup tüzük ve programı ile tüzük uyarınca hazırlanan yönetmelikleri aynen veya değiştirerek onaylamak, program ve tüzük değişikliği önerilerini görüşüp karara bağlamak,
c) Grubun çalışma yöntemlerini belirlemek,
d) Grup Yürütme, Denetim ve Disiplin Kurullarını seçmek,
e) Grup bütçesini oluşturmak,
f) Tüzük gereği organlardan gelen raporları görüşüp karara bağlamak,
g) Grubun katılacağı seçimlerde izleyeceği genel politikayı belirlemek, organlara aday olacakları önseçimle belirlemek.
MECLİS TOPLANTILARI
Madde 8-Meclis olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır. Olağan toplantı tek yıllarda Eylül çift yıllarda Mart ayı içinde Bahar ve Güz toplantıları olarak Yürütme Kurulunun gündemli çağrısı ile yapılır. Ancak, Olağan toplantılar Yürütme Kurulunun önerisi ile bu tarihten bir ay önceye kadar çekilebilir veya bir ay sonraya ertelenebilir.
Grup meclisi olağanüstü olarak ;
a) Yürütme Kurulunun doğrudan çağrısı,
b) Grup üyelerinin 1/5’inin Yürütme Kuruluna gündemli başvurusu sonucu toplanır.
Yürütme Kurulu çağrıda belirlenen gündemi görüşmek üzere en geç 30 gün içerisinde meclisi olağanüstü toplantıya çağırır. Çağrıların olağan toplantılarda en az 10, olağanüstü toplantılarda en az 7 gün önceden üyelere yazılı olarak veya teknolojik çağrı yöntemleriyle duyurulması gerekir. Meclis toplantıları üye salt çoğunluğu ile toplanır. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamaz ise ikinci toplantı bir hafta sonra katılanlar ile yapılır. Toplantının açılışından sonra, divana bir başkan, bir başkan vekili ve bir yazman üye seçimi yapılır. Meclis toplantılarında gündem genel kurulun onayına sunulur. Meclis toplantısı gündeminde olmayan konuların görüşülebilmesi için hazırlanan önergenin toplantıda hazır bulunanların salt çoğunluğu ile gündeme alınmasının kabulü gerekir. Güz toplantılarında grup organlarının seçimi yapılırken Bahar toplantılarında oda yönetim organları için aday seçimleri yapılır. Güz toplantılarında grubun seçime girip girmeyeceğinin kararı verilir. Önseçim için uygulanacak takvimi belirlemek ve yürütmek üzere yürütme kuruluna yetki verilir.
SEÇİMLER VE ÖNSEÇİMLER
Madde 9-
a) Genel Hükümler:
Gruptaki tüm seçim ve önseçimler, gizli oy açık sayım kuralına göre yapılır. Çarşaf listelerde adaylar, soyadlarına göre alfabetik sırada yer alırlar. Her grup üyesi seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Grubun yapacağı tüm seçimlerde, kullanılan oyların geçerli olabilmesi için, en az organ üye sayısının salt çoğunluğu kadarına oy vermek zorunludur. Salt çoğunluk organ üye sayısının yarısının tama iblağı şeklinde uygulanır.
Grup Organlarına aday olacaklarda aşağıdaki kıstaslar aranır;
1) Asgari delege olma şartlarına sahip olmak,
2) Seçim tarihinden an az 6 ay önceden gruba üye olmak,
b) Özel Hükümler:
1) Olağan veya olağanüstü meclis toplantılarında yapılacak Yürütme Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulu seçimleri ile mesleki örgütlerle ilgili yapacağı önseçimler çarşaf liste şeklinde yapılır.
2) Grubun katılacağı seçimlere grupça gösterilecek adayların saptanması için yapılacak önseçimlerde aşağıdaki kıstaslar uygulanır;
a) Adayların belirlenmesi için yapılacak önseçimlerde çarşaf listeye işaret yöntemi uygulanır,
b) Aday adayları önseçim tarihinden en geç 7 gün öncesinden yürütme kuruluna adaylık koşullarını taşıdığı belgelerle birlikte yazılı olarak başvuruda bulunur,
c) Aday adaylarının tüzük hükümleri çerçevesinde başvuru hakkı olup olmadığının incelenmesi yürütme kurulunun sorumluluğundadır.Aday adayının önseçimlerden en az 6 ay önce gruba üye olmuş olması gerekir.
d) Grubun başkan adayı ile yönetim kurulu diğer adaylıkları ve diğer organlara aday adayı belirlemesi ayrı ayrı yapılır .
e) Birden fazla başkan adayı başvurusu olduğu takdirde öncelikli olarak aday adaylarına 5 günlük bir süre verilerek birbirlerini ikna etmeleri istenir.Bu toplantılara grup yürütme kurulu Genel sekreteri de nezaret eder.Genel sekreterin uygun olmadığı durumlarda Grup Yürütme Kurulunca belirlenecek bir Yürütme Kurulu üyesi nezaret eder.Toplantılar sonucunda tek adaya inilmez ise kalan adayların arasında önseçim yapılır.
f) Grup önseçimlerinde aday adayı olarak seçilen üyelerimiz ile grup kurulları ön seçimlerin tamamlanmasının ardından 1 hafta içinde toplanarak aday adaylarının kurullara seçildikleri takdirde o kurullardaki pozisyonlarını belirlerler. Seçimlerde belli bir sayı ile kurullara seçilim olursa kesinleşmiş seçim sonuçlarının ardından toplanılarak grup listesinden seçilenlerin yeni pozisyonlar belirlenir.
g) Grup önseçimlerinde belirlenen adaylar seçildikleri kurullardaki pozisyonları ile ilgili olarak şahsi inisiyatif kullanılarak pozisyon ve görev değiştirmeye gider ise bu hareketi nedeniyle “kesin ihraç”talebi ile Grup Disiplin Kuruluna sevk edilir. Balıkesir SMMM Odası’nın TÜRMOB’ a göndereceği adaylar grup tarafından önerilen ve seçilen delegeler arasında yapılacak önseçimle belirlenir.
c) Delegasyon Adaylarının Belirlenmesinde Aşağıdaki Yöntemler Uygulanır:
1- Gruba en az 2 meslek mensubunu üye yapan veya grup üyeleri arasından en az 3 kişinin onayını alan, muhasebe meslek kuruluşlarına üye olup yükümlülüklerini yerine getiren grup üyeleri delege olabilir.
2- Delegasyon müracaatı Yürütme Kurulunca değerlendirilir. Müracaatların fazlalığı halinde önseçime katılan adayların aldıkları oy oranında düzenleme yapılır.Ancak daha önce belirlenmiş Kontenjan esasları bulunursa değerlendirme bu esaslara göre güncellenir.
3- Grup delegasyon sayısının belirlenmesinde bölgesel bir kontenjan uygulanacağı zaman gözetilecek ölçü, meslek yasasında belirtildiği gibi en az 25 üyeye 1 delege ölçüsü olacaktır. Ayrıca kamu veya bağımlı kontenjanı uygulanması durumunda bu kontenjanın esaslarını grup yürütme kurulu ve ön seçimde seçilmiş oda yönetim kurulu grup adayları belirler.
d)Tüzüğün seçimlerle ve adaylarla ilgili belirlediği ilkeleri ve hükümleri içeren maddelerinin değişimine ilişkin önergelerin kabulü için 2/3 çoğunluk sağlanması şarttır.
e)Geçici Madde : İlk seçimler yapılacak ilk grup meclisi toplantısında kuruluş süreci üyeleri ile ve onların belirlediği tarihte yapılır.Sonra normal takvime dönülür.Normal takvime göre yapılan ilk toplantıda bu geçici madde tüzükten kalkmış olur.
DANIŞMA MECLİSİ
Madde 10-Danışma Meclisi; Yürütme Kurulu , Disiplin Kurulu ve Denetim Kurulu asıl ve yedek üyeleri, Balıkesir SMMM Odası, Mesleki dernek ve vakıf gibi kuruluşlardaki grup mensubu organ üyeleri veya en son dönemin adayları ile bahsedilen yapılarda daha önce ki dönemlerde grubu temsilen görev yapmış faal grup üyeleri ile grup üyesi delege veya delege adayları ile yedeklerinden oluşur.Onur üyeleri doğal katılımcıdır.Danışma meclisi toplantılarında il deki tüm ilçelerden bir meslektaşın katılımının sağlanması için gerekli düzenlemeleri yürütme kurulu yapar.
Grup danışma meclisi yılda en az altı kez toplanır. Olağan meclis toplantısından sonraki ilk danışma meclisi toplantısı, en geç bir ay içerisinde, Yürütme Kurulu’nun çağrısı ile yapılır. Bu ilk toplantı, yürütme genel sekreteri tarafından açılır ve meclis toplantılarını yönetmek üzere bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir yazmandan oluşan üç kişilik divan oluşturulur. Sonraki toplantı çağrıları, meclis divan başkanı tarafından yapılır. Yürütme Kurulunun toplantı istemi halinde, en geç 7 gün sonrası için çağrı yapılması zorunludur. Grup danışma meclisi, meclis toplantısında alınan kararların uygulama biçimini tartışır, yürütme kurulunun izleyeceği politikalarla ilgili önerilerde bulunur. TÜRMOB, BALIKESİR SMMMO, MMMBD, EGE ODALARI PLATFORMU ve diğer mesleki örgütlerle ilişkilerin şeklini belirler. Tüzükte belirlenen hallerle ilgili Disiplin Kurulu kararlarını inceler, görüşür, bozar veya onaylar. Mesleki kuruluşlarda yapılacak seçimlere katılıp katılmama kararını alır, seçimlerde uygulanacak politikaları belirler veya bu yetkiyi dilediği sınırlar içerisinde yürütme kuruluna devreder. Grup danışma meclisinde kararlar katılanların salt çoğunluğuyla alınır. Grup danışma meclisi toplantılarına, mazeretini yazılı olarak bildirmeksizin, bir yıl içinde iki kez katılmayan meclis üyesi istifa etmiş sayılır, Yürütme Kurulu durumu üyeye yazılı olarak bildirir.
Grup Danışma Meclisinin yukarıda belirtilen konulardaki toplantılarının dışında, genel ve mesleki konularda yaptığı, oylama gerektirmeyen toplantıları tüm meslek mensuplarına açık yapılır.
YÜRÜTME KURULU
Madde 11-Grubun danışma meclisin den sonraki en yetkili organıdır. Meclis toplantısında iki yıl için seçilen en az dokuz üyeden oluşur. Asıl üye sayısı kadar da yedek üye seçilir. Asıl ve yedek üyeler aldıkları oy sayısına göre sıralanırlar. Oyların eşit olması halinde, sıralama kura ile saptanır.Yürütme kurulu oluşturulurken ve seçimler yapılırken Balıkesir 3 bölgeli olarak göz önüne alınarak yapılandırılır. I.Bölge Balıkesir Merkez ve çevresi, II.Bölge Marmara Körfez, III.Bölge Ege Körfez olarak yapılandırılır.Bu duruma göre grup yürütme kurulu I.Bölgeden En az 5 üye olacak şekilde bölgelerden de aday alınarak oluşturulur.
Asıl üyeliklerde her hangi bir nedenle boşalma olduğunda sıradaki yedek üye ilk toplantıya çağrılır. Yürütme Kurulu, Grup meclisinden sonraki 7 gün içerisinde ilk toplantısını yaparak, kendi arasında bir yürütme Genel sekreteri, bir sekreter yardımcısı ve bir sayman seçer.Yürütme kurulunun diğer üyeleri de
-Eğitim Koordinatörü
-Seçim,örgütlenme ve bölgesel eşgüdüm koordinatörü
-Sosyal, kültürel, ekonomik organizasyon koordinatörü olarak belirlenmiş görevleri paylaşırlar bu paylaşım gönüllü olur paylaşım esnasında sorun olur ise Grup yürütme kurulu kendi arasında açık oylama ile görev dağılımı yapar .Koordinatörler kendi alanlarıyla ilgili kolektiflerin çalışmalarından ve koordinasyonun dan sorumludur.
YÜRÜTME KURULUNUN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Madde 12- Yürütme Kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a- Grubun çalışma takvimini hazırlar,
b- Grubun çalışma programını, tüzük hükümlerine göre hazırlanacak yönetmelikleri ve gerekli gördüğü tüzük değişikliği önerilerini Grup Meclisinin de katkı ve görüşünü aldıktan sonra hazırlayıp Genel Kurula sunar,
c- Grubun amacını, ilkelerini ve programını meslek mensuplarına tanıtmak amacıyla toplantılar düzenler,
d- Grup meclisine ilk toplantı çağrısını yapar.
e- Alınan yürütme kurulu ve grup meclisi kararlarını uygun iletişim araçları ile mesleki kamu oyuna duyurur,
f- Grup meclisinin yetkiyi devretmesi halinde, mesleki kuruluşlardaki seçimlerde uygulanacak politikaları belirler,
g- Seçimlerde organlarda ve delegasyonda yer almak üzere aday adaylarının başvurularını kabul ve ilan eder,
h- Çalışma kurullarından gelen rapor ve işlemleri değerlendirir ve sonuca bağlar,
i- Odanın seçimli ve seçimsiz (mali) genel kurullarıyla ilgili politika ve kaynak(Bütçe) önerilerini belirler, grup meclisine sunar. Buna ilişkin çalışmalar için gerekli gördüğünde komisyonlar kurabilir, Mecliste oluşan son taslağı, genel kurula sunar,
j- Grubun günlük işlemlerini yürütür, gerekli önlemleri alır,
k- Gelecek döneme ait tahmini bütçeyi hazırlayarak, grup meclisine sunar.
l- Disiplin kurulu kararlarını uygular,
m- Yürütme Kurulu toplantılarına üst üste iki kez, bir yılda üç kez veya Yürütme Kurulu üyesi olması nedeniyle mutlaka katılması gereken faaliyetlere üst üste iki kez, bir yılda üç kez kabul edilebilir bir mazereti olmadan (diğer mesleki örgütlenmelerde üstlenilen görevler mazeret sayılmaz) katılmayan Yürütme Kurulu üyesi istifa etmiş sayılır ve Yürütme Kurulu üyeliği düşer.
n-Grup Yürütme Kurulu grup danışma meclisinin mutat toplantı dönemi yakın bir tarihte olmadığında olağanüstü bir toplantıda gerekmediğini düşündüğü hallerde “ÖN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI”yapmak için Disiplin Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerini toplantıya çağırarak toplantıyı yapar.Ancak bu şekilde yapılan ve bir karar üretilen değerlendirme toplantılarının Gündemi ve Toplantının tutanaklarının tam metni ilk danışma meclisinde Meclis Divan Başkanlığına Yürütme Genel sekreteri tarafından sunulur.
DENETİM KURULU
Madde 13-Grup organlarının faaliyetlerinin program ve tüzüğe uygun olarak yürütülüp yürütülmediğini, harcamaların Grup Meclisince belirlenecek bütçe hedeflerine uygun olup olmadığını denetlemek üzere oluşturulmuştur. Grup meclisinde iki yıl için seçilen en az üç üyeden oluşur. Asıl üye sayısı kadar da yedek üye seçilir. Asıl ve yedek üyeler aldıkları oy sırasına göre sıralanırlar. Oyların eşit olması halinde, sıralama kura ile saptanır. Asıl üyeliklerde her hangi bir nedenle boşalma oluğunda sıradaki yedek üye ilk toplantıya çağrılır. Denetim Kurulu, Grup Meclisinden sonraki 15 gün içerisinde ilk toplantısını yaparak, bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir yazman seçer. Denetim Kurulu kararları salt çoğunlukla verilir.Denetim Kurulu Üyeleri oy hakkı olmaksızın Grup Yürütme Kurulu toplantılarına katılabilirler.Bu konuda keyfiyet Denetim kurulu üyelerine ait tir.
DİSİPLİN KURULU
Madde 14- Üyelerin davranışlarının Grup program ve tüzüğüne uygun olup olmadığının izlenmesi ve incelenmesi için kurulmuştur. Grup meclisince iki yıl için seçilen en az beş üyeden oluşur. Asıl üye sayısı kadar da yedek üye seçilir. Asıl ve yedek üyeler aldıkları oy sayısına göre sıralanırlar. Oyların eşit olması halinde, sıralama kura ile saptanır. Asıl üyeliklerde her hangi bir nedenle boşalma olduğunda sıradaki yedek üye ilk toplantıya çağrılır. Disiplin Kurulu, Grup Meclisinden sonraki 15 gün içerisinde ilk toplantısını yaparak, bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir yazman seçer. Disiplin Kurulu kararları, salt çoğunlukla verilir, ancak geçici ve kesin ihraç kararlarında 4/5 çoğunluk aranır. Disiplin Kurulunun olayın niteliğine göre verebileceği cezalar aşağıdaki gibidir.
a- Uyarma
b- Kınama
c- Geçici İhraç
d- Kesin İhraç
Bu cezaların hangi hallerde verileceği Disiplin Kurulu Çalışma Yönergesi ile belirlenir. Yönerge, Yürütme ve Disiplin Kurullarınca hazırlanır grup meclisinin onayı ile yürürlüğe girer.
Disiplin Kurulu toplantılarına üst üste iki kez, bir yılda üç kez veya Disiplin Kurulu üyesi olması nedeniyle mutlaka katılması gereken faaliyetlere üst üste iki kez, bir yılda üç kez kabul edilebilir bir mazereti olmadan (diğer mesleki örgütlenmelerde üstlenilen görevler mazeret sayılmaz) katılmayan Disiplin Kurulu üyesi istifa etmiş sayılır ve Disiplin Kurulu üyeliği düşer. Disiplin Kurulu kararlarına ilgili taraflarca, üyeye tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde yazılı olarak itiraz edilebilir. Onaylanarak yürürlüğe giren kararlara ait itirazlar bir sonraki grup danışma meclisi toplantısında, grup danışma meclisince onaylanarak yürürlüğe giren kararlara ait itirazlar ise, bir sonraki Grup Meclisi toplantısında karara bağlanır. Kesin ihraç kararları Grup Meclisince görüşülüp karara bağlanıncaya kadar yürürlüğe konmaz. Yürütme Kurulu ve Meclis Divanı üyeleri ile ilgili Disiplin Kurulu kararları, doğrudan Grup Meclisinde görüşülür. Meclis Divan üyeleri ile ilgili görüşmelerde, Grup Meclisi toplantısını yürütmek üzere geçici divan oluşturulur.Disiplin Kurulu, Yürütme Kurulunun talebi veya grup üyelerinin yazılı başvurusu üzerine işlem yapabileceği gibi, gerekli gördüğü hallerde re’sen de harekete geçebilir.
ÇALIŞMA KOLEKTİFLERİ
Madde 15-Mesleğin ve Grubun sorunlarını inceleyip irdeleyen ve buna ilişkin bilimsel ve toplumsal öneriler hazırlayan,grup üyelerinin sosyal ,kültürel ,eğitsel ihtiyaçlarını giderecek çalışmalar üreten yapılardır.Yürütme Kurulu tarafından gereksinime göre ve en az üç kişiden oluşmak üzere kurulurlar. Bu kolektiflerin sayısı, çalışma biçim ve yöntemleri yürütme kurulunca belirlenir.Kolektifler, kendi içinden bir sekreter seçerler.Yürütme Kuruluyla irtibatı sekreter sağlar. Çalışma kolektifleri çalışmalarına ilişkin olarak yürütme kuruluna aylık olarak yazılı rapor sunarlar.Üst üste iki toplantı yapamayan kolektif lağvedilir yerine yeni üyelerle yeni kolektif oluşturulur.Grup üyeleri herhangi bir konuda kolektif oluşması gereği hissederse Yürütme Kuruluna bildirir bu taleple beraber kolektif oluşur.Bunun yanı sıra Yürütme Kurulu kolektifler belirleyip üyelere katılım çağrısı yapabilir.Tüm Kolektiflerin işleyişinden ve yapılandırılmasından Yürütme Kurulu sorumludur.
MUHASEBE MESLEK ÖRGÜTLERİ EŞGÜDÜMÜ KURULU
Madde 16-Tüm muhasebe meslek örgütlerinde, grubun program hedeflerine uygun ve ilkelerine bağlı kalınarak yürütülecek çalışmaların, değerlendirilmesi ve aksaklıkların tespit edilerek giderilmesi amacıyla kurulur. Eşgüdüm kurulu, yürütme kurulu üyeleri, meslek örgütlerinin grup üyesi olan yönetim kurulu üyeleri ile diğer kurullarının başkanlarından veya temsilcilerinden oluşur. En az iki ayda bir kez toplanır.
Eşgüdüm Kurulunun toplantıya çağrılması ve çalışmalarının organize edilmesinden yürütme kurulu sorumludur.
Eşgüdüm Kurulunun alacağı kararların uygulanmasını Yürütme Kurulu denetler.
YÜRÜRLÜK
Madde 16-Bu tüzük, Grup Meclis toplantısında kabul edildikten sonra yürürlüğe girer.
Madde 17-Bu Tüzük hükümleri Yürütme Kurulunca yürütülür.
Our team
Our strength lies in our individuality. Set up by Esther Bryce, the team strives to bring in the best talent in various fields, from architecture to interior design and sales.
Esther Bryce
Founder / Interior designer
Lianne Wilson
Broker
Jaden Smith
Architect
Jessica Kim
Photographer